Omgaan met verlies

  Als je hoort dat je kindje niet gezond ter wereld zal komen, verlies je op dat moment het gezonde kindje waarvan je gedroomd hebt. Vanaf dat moment begint de verwerking van het verlies. Rouwverwerking is het omgaan met verlies en het een plaats geven in je leven.

  Requiem Kleinsten ziet dit als het uitgangspunt bij de begeleiding van een uitvaart. Je neemt niet alleen afscheid van je kindje, je begint het kind een andere plaats in je leven te geven dan je gedacht had. Want ook al is je kindje doodgeboren of (vlak) na de geboorte overleden, vergeten zul je het nooit.

  Herinneringen koesteren

  Een van de dingen die troost geven na een groot verlies zijn herinneringen. Bij het overlijden van een klein kindje (al dan niet voldragen) zijn er niet veel herinneringen aan het leven van dat kindje. De herinneringen zullen vooral gemaakt moeten worden in de periode tussen geboorte, sterfte en de uitvaart.

  Het verdriet bij de dood van een kindje is niet alleen om wat niet meer is, maar ook om wat niet zal komen. Als ouder droom je over hoe je kind er uit zal zien, hoe ze zal zijn en wat ze zal worden. Ook van die dromen neem je afscheid als je kindje sterft. En ook daar zul je verdriet van hebben. Extra moeilijk is dat niet iedereen in je omgeving dat kan begrijpen.

  Veelgestelde vragen >

  Omgaan met verlies