Liefdevol en persoonlijk afscheid nemen

  Het leven is nog amper begonnen en opeens moet je afscheid nemen van je kindje. Dit afscheid kan een eerste stap zijn in het verwerken van al het verdriet dat overheerst. Er is steeds meer behoefte om op een mooie, persoonlijke manier afscheid te nemen.

  Requiem Kleinsten helpt de jonge ouders om op een voor hun liefdevolle en passende manier afscheid te nemen.

  Soms kiezen ouders voor een afscheid in stilte. Ze worden dan niet afgeleid door emoties en reacties van anderen en kunnen elke centimeter van het lichaampje van hun kindje in zich opnemen om nooit meer te vergeten. Met zijn tweetjes begeleiden de ouders hun kindje tot het laatst. Requiem Kleinsten kan dan zorgen dat alle logistieke dingen geregeld zijn zodat de ouders zich helemaal op het afscheid kunnen richten.

  Maar veel jonge ouders hebben mensen in hun omgeving die heel erg meeleven en waarmee ze hun verdriet willen delen. Dit kindje is voor de ouders, ondanks de korte tijd dat het in de veilige buik van zijn moeder geleefd heeft al helemaal bekend. Voor de omgeving daarentegen is het kindje alleen nog een prachtig buikje, geen naam die bij een gezichtje hoort. Deze herinnering moet nog geboren worden. De ouders willen dit dan graag delen met hun naasten. Zij kunnen dan met hun steun en liefde als een warme deken de jonge ouders bedekken. Requiem Kleinsten helpt de ouders om het afscheid op hun geheel eigen en persoonlijke manier vorm te geven en te regelen.

  opbaarwiegjeAls het kindje volgroeid en gezond geboren was, hadden de ouders ook een kraamfeest of in ieder geval kraamvisite gehad, waarom dan nu niet? Ouders zijn trots op hun kindje en als zij goed begeleid worden zal het fijn zijn om dit trotse gevoel met dierbaren te delen. Requiem Kleinsten begeleidt de ouders intensief in de periode dat het kindje thuis is tussen overlijden en uitvaart. Het kindje kan in zijn eigen wiegje of in een mandje opgebaard worden. Je mag je kindje gewikkeld in een dekentje op schoot wiegen. Ook zijn er zachte aaibare mandjes waarin je je kind nog kunt koesteren. Een mooie klamboe kan het aanblik wat verzachten.

  Broertjes en zusjes

  We adviseren de ouders om broertjes of zusjes en andere kinderen bij het afscheid te betrekken. Vertel altijd wat er gaat gebeuren. Het is goed om stap voor stap afscheid te nemen, er zullen belangrijke momenten komen, met kleine of grote rituelen, beleef dit samen.

  De Afscheidsviering

  Requiem Kleinsten kan suggesties doen om het laatste afscheid aan te kleden volgens de wensen en behoeftes van de ouders. Het is fijn om bijvoorbeeld muziek voor baby’s en kindertjes te laten horen of om het speeldoosje welke boven het bedje zou hangen te laten spelen.

  Voor de afscheidsviering zou je een symbool of thema kunnen kiezen, bijvoorbeeld een vlinder. Het verhaal van Papillia, de rups die niet verder kon leven en een vlinder werd, kan voorgelezen worden en het mandje van je kindje kan met vlinders versierd worden. Een vlinderstruik kan later bij het graf of in de tuin geplant worden en zal met alle vlinders die zich eraan laven een blijvend monument voor het kindje zijn. Omdat zo iedereen betrokken wordt bij het afscheid zal het voor de ouders heel fijn zijn en zullen ze zich wat minder alleen voelen in hun verdriet. Onze ervaring is dat vrienden en familie die zo betrokken worden bij het afscheid nog lang heel dicht bij de ouders blijven.

  vlindermandje

  *Dit vlindermandje is voor tweelingkindertjes. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen als een van de twee kindjes overlijdt er een poppetje bij te leggen en een ander identiek poppetje te geven aan het kindje dat nog in leven is. Zo heeft het overlevende kindje een blijvende herinnering aan zijn broertje of zusje.

  Liefdevol en persoonlijk afscheid nemen